top of page
StimTot

Vreau să renunț la locul de muncă. Cum anunț șeful?


Cele mai obişnuite modalităţi de încetare a unui contract individual de muncă sunt demisia şi încetarea contractului prin acordul părţilor. Deşi efectul lor este acelaşi, între cele două modalităţi de încetare există diferenţe:


1. Încetarea prin acordul părţilor


În situaţia în care convii cu angajatorul asupra condiţiilor în care urmează să înceteze contractul individual de muncă, înclusiv asupra datei de încetare, este suficient să faci o cerere, care urmează a se aproba de angajator.

- Nu există un termen de preaviz;

- Contractul incetează la data convenită;

- Este necesar acordul scris al angajatorului;

- Temeiul încetării contractului de muncă este art 55 lit. b din Codul Muncii.


Model de cerere de încetare a contractului de muncă cu acordul părţilor


2. Demisia


În situaţia în care nu convii cu angajatorul asupra încetării contractului tău de muncă, este suficient să îi notifici printr-o „DEMISIE” intenţia ta de a înceta raporturile de muncă.

Demisia nu este o cerere care trebuie aprobată, este un act unilateral care se depune la registratura angajatorului şi are ca efect incetarea contractului la expirarea unui termen stabilit prin contractul individual de muncă (termenul de previz).


Atenţie! Nu există demisie prin acordul părţilor!


-Angajatorul este obligat să înregistreze demisia;

-Demisia nu se aprobă, angajatorul doar ia act de notificare ta şi îţi încetează contractul de muncă după expirarea perioadei de preaviz.

-După depunerea demisiei trebuie să îţi respecţi obligaţia de a mai desfăşua activitate încă 20 de zile (funcţie de execuţie) sau 45 de zile (funcţie de conducere). Contractul încetează după această perioadă (perioada de preaviz).


În cazul în care nu respecţi perioada de preaviz, angajatorul îţi poate desface disciplinar contractul de muncă.


Model de demisie





Comentários


Stiri de top

Postările vor apărea în curând
Rămâi pe recepție...
bottom of page